Semua perempuan gedik.

dikala guwa temenung sensorang di depan laptop tanpa berbuat apa apa selama 15 minit, guwa terimbau kembali satu peristiwa yang membuka mata dan telinga guwa dalam era kegedikan para perempuan dan wanita pada zaman ini.

sebagai seorang remaja yang cool dan hensem, guwa mempunyai satu hobi, yang mungkin sama dengan kebanyakkan orang khususnya orang suka membuang masa macam guwa. hobi guwa, guwa suka ber-online. kalau boleh guwa nak online 24 jam non-stop. punya lah sayang guwa terhadap internet ni. dulu zaman sekolah sekolah kalau orang suh isi "my biodata" ke, "my personal detail" ke, konfem guwa letak "melayari internet" kat ruangan hobi guwa. pastu guwa akan tambah sikit "dan mengacau orang".


tapi berlainan dengan adik guwa yang 2-ekoq tu. si Atie dan si Mira. hobi diorang tak berteknologi langsong. memang tak selaras dengan kemajuan teknologi 2020 dan era globalisasi moden.

hobi diorang suka berangan. berangan kawen dengan anak raja la, berangan jadi artis popular la, menari nari lagu super junior la. eh? ape barang?

well pompuan kan gedik dan berimaginasi tinggi. sampai kadang kadang nak termuntah guwa tengok kegedikan diaorang.

"mira, kau ni berangan je keje kau, tergedik gedik kat hujung pintu tu, kau telah menganggu emosi aku yang tak stabil ni tau. kalau aku mati akibat kegedikan terlampau kau macamane?"

mak guwa senyum, dan mak guwa selalu berkata begini pada guwa.

"wahai anakku, perempuan memang macamni. dah memang sifat semulajadinya tu gedik. semua perempuan gedik. takde perempuan yang tak gedik. cuma gedik nya tu, ada yang sikit, ada yang banyak. kalau perempuan tak gedik, hilang la sifat keperempuanan nya tu"

okay, yang tu guwa setuju.


tapi yang ni guwa tak setuju. baru baru ni kawan perempuan guwa sebok mengadu masalah dia kat guwa. ingat guwa ni kaunseling bergerak dan tak berbayar? ingat guwa ni dang setia yang hari hari dok menyelesaikan rumah tangga orang kat berita metro tu?

"khai, i tension la, ada ke patot si polan bin polan tu kata i gedik? terasa betul i dengan dia tu, tak patot dia kata i macamtu tauuu"

"semua pompuan gedik laa..."
"heeellllllooooooo, i taaak gediiiikkkkk okayyyyyy. pleeeeeeaaaaseeeee..."


erm, tak gedik la sangat. meyampah.
Sila Mengomen.